
Gemiddeld reizen Nederlanders zo'n 2 tot 3 keer per jaar naar het buitenland voor vakantie, zaken of een familiebezoek. In hoeverre ben je verzekerd voor medische kosten welke je in het buitenland maakt?
Je basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijke zorgkosten overal ter wereld tijdens een vakantie of op (door)reis in het buitenland.
Met 'medisch noodzakelijk' wordt bedoeld: alleen onderzoeken, ingrepen, behandelingen of medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland. Er is dus sprake van een bepaalde urgentie.
BELANGRIJK: de basisverzekering dekt urgente zorgkosten in het buitenland tot aan het tarief dat in Nederland van toepassing is.
Zoals hierboven beschreven dekt de basisverzekering urgente zorgkosten in het buitenland tot aan het tarief dat in Nederland gangbaar is. Is de zorg of behandeling in het buitenland duurder dan in Nederland? Dan betaal je zelf het deel dat je basiszorgverzekering in Nederland niet vergoedt.
Hoe duur een ziekenhuisbehandeling in het buitenland is, hangt af van het land en het soort ziekenhuis:
Wanneer je een reisverzekering hebt met een geneeskundige kosten dekking, kom je voor een vergoeding in aanmerking voor medische kosten welke je tijdens je verblijf in het buitenland maakt. Daar valt ook repatriëring onder. Dit betekent dat de kosten voor een ambulance, helikopter of gipsvlucht ook onder de reisverzekering vallen.
Vergeet niet in geval van medische noodzaak ten aller tijden contact op te nemen met de alarmcentrale van je reisverzekering.
Wanneer je in Nederland weer terug bent dien je de gemaakte kosten voor zorg in het buitenland te declareren bij je zorgverzekeraar. Wanneer je vanuit de zorgverzekering niet in aanmerking komt voor een vergoeding omdat er bijvoorbeeld geen dekking voor is op de zorgverzekering, dient de claim ingediend te worden op je reisverzekering. Neem in dat geval contact met ons op.