Verduurzaming

Verduurzaming van de eigen woning

Uit de Voorjaarsnota bleek al één concreet plan dat rechtstreeks verduurzaming ondersteunt: het plan om de btw op zonnepanelen en de installatie daarvan af te schaffen.

Voor huiseigenaren die interesse hebben in de aanschaf van zonnepanelen, maar het geld daarvoor moeten lenen, bestaat al de Energiebespaarlening (EBL) van het Warmtefonds. Deze lening kan voor alle Energiebesparende Voorzieningen (EBV) gesloten worden die op de maatregelenlijst staan.

Op 1 juni 2022 zijn er diverse voorwaarden aan de Energiebespaarlening verruimd:

  • Tot 1 juni 2022 mocht maximaal 75% van de lening besteed worden aan zonnepanelen. De rest moest aan andere EBV besteed worden. Dat hoeft nu niet meer. Een EBL is nu ook toegestaan om 100% aan zonnepanelen te besteden.
  • De leengrens is verlaagd van € 2.500 naar € 1.000;
  • De leeftijdsgrens van 75 jaar voor huiseigenaren vervalt;
  • Aanvragers krijgen meer looptijdopties.

Bovenstaande maatregelen moeten de toegankelijkheid tot en aantrekkelijkheid van de EBL vergroten. Het streven is bovendien om de leningen renteloos te verstrekken voor huishoudens tot een bepaald (laag) inkomen.

Tips voor het verduurzamen van je woning;

Stap 1: makkelijke verbeteringen
Voordat je grote stappen zet om jouw huis energieneutraal te maken, kun je misschien eerst al een paar makkelijke verbeteringen doorvoeren. Laat bijvoorbeeld de verwarming niet aanstaan in ruimtes waar je niet of nauwelijks bent. Vervang al je lampen door ledlampen. Laat je cv-ketel goed afstellen en monteer een waterbesparende douchekop.

Stap 2: isoleren
Het verdere proces op weg naar een NOM-woning (Nul Op de Meter woning) begint met isoleren. Daarmee kun je het gasverbruik snel terugbrengen. Hierdoor gaat je energierekening flink omlaag. Isoleer eerst de vloer en de spouwmuren, doe daarna het dak en laat HR+++ glas plaatsen.

Stap 3: gasverbruik minimaliseren
De volgende stap is om je gasverbruik nog verder terug te dringen. Als je nog niet op inductie kookt, kun je dat gaan doen. Voor het verwarmen van je huis en het warme water dat je gebruikt, kunnen een warmtepomp en/of een zonneboiler uitkomst bieden. In combinatie met lage temperatuurverwarming – vaak is dit vloerverwarming – kun je zelfs helemaal van het gas af!

Stap 4: duurzame energie opwekken
Als je helemaal van het gas af wilt, heb je wel meer elektriciteit nodig. Die kun je zelf opwekken met zonnepanelen op het dak of door een aandeel te nemen in een windmolenpark of een zonneweide. Ook de al genoemde warmtepomp en zonneboiler zijn prima hulpmiddelen om duurzame energie op te wekken.