WOZ

Hogere WOZ-waarde kan gunstig zijn

Heb jij de nieuwe WOZ-beschikking van jouw gemeente al binnen? De kans is groot dat deze weer hoger is dan vorig jaar. Gemiddeld gaat het om 7% meer, maar er zijn ook uitschieters. Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde, kun je bezwaar maken. Maar het kan juist slimmer zijn om dat niet te doen.

Taxatieverslag

Om de WOZ-waarde van jouw woning te bepalen, vergelijkt de gemeente het met andere woningen welke onlangs zijn verkocht. Welke dat zijn, lees je in het taxatieverslag. Dat kun je online bekijken door in te loggen op MijnOverheid.nl. Klik vervolgens op Wonen en daarna kies je voor WOZ. Je kunt het rapport ook opvragen bij de gemeente.

Controleren

Ter controle kun je jouw woning vergelijken met andere woningen die ongeveer dezelfde inhoud en perceel- en woonoppervlakte hebben. Maar let op, er spelen meer zaken een rol. Denk aan zonnepanelen, isolerende maatregelen, dakkapellen, een uitbouw of een serre. Die verhogen stuk voor stuk de waarde van je woning.

Soms is een hoge WOZ-waarde gunstig. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als je een hypotheek hebt (zonder Nationale Hypotheekgarantie) en een risico-opslag op je hypotheekrente betaalt. Zo'n opslag is afhankelijk van de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning. Hoe meer de woning waard is, hoe minder risico-opslag je betaalt. Het verschil kan oplopen tot honderden euro's per jaar en dat is meestal meer dan de extra belasting die je moet betalen.

Sommige geldverstrekkers passen de risico-opslag automatisch aan maar er zijn ook geldverstrekkers welke op basis van een WOZ-beschikking géén risico klasse verlaging doorvoeren.

Benieuwd of het voor jou mogelijk is? Stuur je WOZ-beschikking in naar de geldverstrekker. Ook wij kunnen je hierbij helpen. Neem hiervoor contact met ons op. Voor het uitzoeken en afhandelen brengen wij éénmalig € 50,- administratiekosten in rekening.