Fat bike Astonic Earth E250 Khaki Grey elektrische fatbike scaled

Verzekeren van (elektrische)bakfietsen en fatbike's

Iedereen heeft er wel een; een fiets. Tegenwoordig fietsen veel mensen elektrisch. Veel gezinnen met jonge kinderen kiezen voor een bakfiets terwijl de trend van dit moment is dat jongeren vaak kiezen voor een fatbike. Eén voor één allemaal dure objecten welke we aanschaffen. We willen deze dan ook graag goed verzekeren.

Vooral bakfietsen én fatbike's zijn in korte periode erg populair geworden. Helaas niet alleen bij kopers maar ook bij dieven. Dit onderwerp haalt regelmatig het nieuws.

Wij merken dat het erg lastig is om een fatbike of bakfiets te verzekeren.

De extreem hoge diefstalcijfers en de trend om fatbikes technisch aan te passen, zorgen voor een enorme stijging van de schadelast bij verzekeraars.
Een fatbike kan technisch aangepast worden door het toevoegen van een gashendel of opvoeren. Hierdoor krijgt zo'n fiets de kenmerken van een snorfiets. Naast het diefstalrisico ontstaan er dan ook onveilige verkeerssituaties met deze objecten.

Enkele tips tegen diefstal van je fiets;

-misschien een open deur, maar een goed slot is ontzettend belangrijk. Kies altijd voor een slot met een ART-Keurmerk.
-gebruik twee sloten. Naast het ringslot dat op de meeste fietsen zit, kun je je fiets met een extra slot vastzetten. Bijvoorbeeld aan het fietsenrek of een lantaarnpaal.
-heb je thuis een garage, schuur of bijkeuken? Dan is dat natuurlijk de beste plek om je fiets te stallen. Doe zowel die ruimte als je fiets op slot. Ga je op de fiets naar de stad? Zet je fiets dan in een bewaakte fietsenstalling of kies voor een goed zichtbare plek. Bijvoorbeeld tegenover een bushalte, terras of aan een lantaarnpaal.
-Heb je een e-bike met een afneembare accu met slot? haal je accu eruit als je de fiets ergens parkeert. Voor dieven is een elektrische fiets zonder accu minder interessant. Heb je een fietscomputer of navigatie op je fiets? Haal die er ook af, als je je fiets wegzet.
- met een track & trace systeem zie je via een app op je telefoon, waar je fiets is. Veel gestolen fietsen met zo’n systeem worden teruggevonden. Steeds meer nieuwe e-bikes hebben het standaard ingebouwd. Er zijn ook mogelijkheden om het achteraf te (laten) installeren.