Heb je (extra) afgelost op je hypotheek of is je woning meer waard geworden? Misschien val je dan in een lagere risicoklasse (hoogte hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning) en kan je een rentekorting verkrijgen.

De hoogte van je rente hangt af van hoe lang je je rente vastzet én de risicoklasse waarin je lening valt. Om je risicoklasse vast te stellen maak je onderstaande rekensom:

Deel je openstaande hypotheekschuld door de marktwaarde van jouw woning en vermenigvuldig dit met 100.

Voorbeeld

Je hypotheek is € 175.000. De marktwaarde van je huis is € 230.000.

€ 175.000/€ 230.000 x 100 = 76%. Je valt dan (meestal)in de tariefgroep tot 80% afhankelijk van de opbouw van de risicoklasse per geldverstrekker.

Hoe weet je wat de marktwaarde van jouw woning is?

De meest recente WOZ-waarde is een aardige richtlijn om mogelijk al te kunnen besparen. Soms kan het zelfs lonen om je woning opnieuw te laten taxeren aangezien de kosten hiervoor al weer snel worden terugverdient vanwege een lagere rente. De kosten voor een gevalideerd taxatierapport bedragen +/- € 700,-.

Veelal dien je zelf de bank te benaderen om een renteverlaging door te laten voeren maar ook Senders & van Balsfoort Advies kunnen je helpen met dit vraagstuk. Voor het uitzoeken en afhandelen rekenen wij éénmalig € 50,- administratiekosten.

Wil je weten of je kunt besparen op je hypotheek door de rente-opslag te verlagen en kom je er zelf niet helemaal uit of heb je geen tijd om het uit te zoeken? Neem dan contact met ons op via info@s-vbadvies.nl of tel.073-5222555. Senders & van Balsfoort Advies helpt u graag!