Energielabel

Een duurzaam huis; je verdient het!

Als jouw financieel adviseur op het gebied van je verzekeringen en je hypotheek willen wij ook graag betekenisvol zijn als het gaat om besparingen die je kunt realiseren door het verduurzamen van je woning. Dit was financieel al aantrekkelijk, maar door de huidige energieprijzen is dat nu nog interessanter.

Het verduurzamen van je woning zorgt voor een maandelijks terugkerend financieel voordeel. Daarnaast levert het meer wooncomfort op, stijgt de waarde van je woning en zeker niet onbelangrijk is je bijdrage aan een beter milieu! Bij het verduurzamen van je woning kun je denken aan het aanschaffen van zonnepanelen, spouwmuur- / dakisolatie, zonneboiler, warmtepomp, vloerisolatie en HR++ glas.

Belangrijk in volgorde is 1. Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan (bijvoorbeeld door te isoleren en HR++ glas aan te schaffen); 2. Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen (bijvoorbeeld door de installatie van een zonneboiler of zonnepanelen); 3. Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien (bijvoorbeeld door lage temperatuurverwarming in de vorm van vloerverwarming of een warmtepomp).

Onderstaand een rekenvoorbeeld van “wat kost het en wat levert het op”;

  • De kosten voor een annuïteitenhypotheek van € 25.000,- (zonder rekening te houden met subsidie) met een looptijd van 30 jaar en een rentevast periode van 10 jaar á 4,33% (voorbeeld rente) bedragen € 124,16 bruto per maand. Dit is netto ongeveer € 90,-per maand.
  • Bovenstaande energiebesparende maatregelen leveren een besparing op van € 326,75 per maand.
  • Maandelijkse besparing door energiebesparende maatregelen € 326,75 -/- € 90,- netto per maand aan extra hypotheeklasten = € 236,75 maandelijks financieel voordeel (!)
  • De kosten voor een annuïteitenhypotheek van € 19.773,- (wel rekening houdend met subsidie) met een looptijd van 30 jaar en een rentevast periode van 10 jaar á 4,33% (voorbeeld rente) bedragen € 98,20 bruto per maand. Dit is netto ongeveer € 72,-per maand.
  • Bovenstaande energiebesparende maatregelen leveren een besparing op van € 326,75 per maand.
  • Maandelijkse besparing door energiebesparende maatregelen € 326,75 -/- € 72,- netto per maand aan extra hypotheeklasten = € 254,75 maandelijks financieel voordeel (!)

Wist je dat de meeste banken gunstige financieringsmogelijkheden aanbieden voor energiebesparende maatregelen? Denk daarbij aan een rentekorting bij energielabel A of B, een verkort hypotheek aanvraagtraject en de mogelijkheid tot het verkrijgen van een hogere hypotheek op inkomen.

Mocht je over dit onderwerp een gratis en vrijblijvend gesprek wensen met onze hypotheekadviseur Dré van Balsfoort neem dan contact met ons op via ons contactformulier.